12 Haziran 2018 Salı

Kanserojen Maddelere Maruziyetin Önlenmesi veya Azaltılması

Kanserojen maddelerle yapılan çalışmalarda maruziyetin önlenmesi veya azaltılması için:

a) Yapılacak risk değerlendirmesi sonucunda çalışanların sağlığı ve güvenliği yönünden risk bulunduğunun ortaya çıkması halinde çalışanların tehlikeli maddelere maruziyeti önlenmelidir. 
b) Çalışanların kanserojen maddelere maruziyeti, mesleki maruziyet sınır değerlerini aşmamalıdır. 
c) İşveren kanserojen veya maddelerin kullanıldığı işlerde aşağıdaki önlemleri almalıdır: 
  • İşyerinde kullanılacak kanserojen madde miktarı belirlenecek ve yapılan iş için gereken miktardan fazla madde bulunması önlenmelidir. 
  • Kanserojen maddelere maruz kalan veya kalabilecek çalışan sayısı mümkün olan en az sayıda olmalıdır.
  • Herhangi bir kaza sonucunda veya beklenmeyen bir şekilde kanserojen maddelerin ortama yayılması halinde, bu durumun erken tespiti için uygun ölçüm sistemleri bulunmalıdır. 
  • Alınan diğer önlemlerle toplu korumanın sağlanamadığı ve/veya maruziyetin önlenemediği durumlarda uygun kişisel korunma yöntemleri kullanılmalıdır. 
  • Çalışanlar bilgilendirilmelidir.
  • Kanserojen maddelere maruz kalınan veya maruz kalma ihtimali bulunan yerler uygun ikaz levhaları ve güvenlik işaretleri ile belirlenmelidir. Bu yerlerde sigara kullanımının ve yeme, içmenin yasak olduğunu belirten ikaz levhaları bulunmalıdır.


WHO Dünya Sağlık Örgütü’nun verilerine göre dünyada her yıl 14,1 milyonun üzerinde insan kansere yakalanmakta ve 8,2 milyondan fazla insan da kanser nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC)’nın yaptığı sınıflandırmaya göre zararlı etmenler beş gruba ayrılmaktadır:

Grup 1 : İnsanlarda kanserojen 
Grup 2A : İnsanlarda yüksek olasılıkla kanserojen
Grup 2B : İnsanlarda olasılıkla kanserojen 
Grup 3 : İnsanlarda kanserojen olarak sınıflandırılamayanlar
Grup 4 : İnsanlarda olasılıkla kanserojen etkisi olmayanlar 

Çeşitli ulusların ortaya koyduğu yasalar, yönetmelikler ve uluslararası anlaşmalar gereği, kimyasal maddelerin tehlikeleri, etiketlerinde yer alan risk ifadeleri (R kodları) ile belirtilmelidir. Buna göre R45 veya R49 kodlarını taşıyan kimyasal maddeler “kanserojen madde” kapsamında; R48 kodu taşıyan maddelerin ise “uzun vadede kansere neden olma riski yüksek madde” kapsamında kabul edilmektedir. 

Kanserin nedenleri arasında mesleki faktörlerin de rolü vardır. 

Mesleğin uygulanması sırasında, çalışanlarda, maruz kaldığı etkenler nedeniyle oluşan kanserler, “mesleki kanser”dir. Kanser oluşumuna neden olan maddelere kanserojen adı verilir. Endüstride, birçok çalışan kanserojenlere maruz kalmaktadır.


Sanayide kullanılan ve kansere neden olan maddelere kimler daha çok maruz kalır? 

Günümüzde birçok kimyasal maddenin, çok az miktarlarda veya uzun bir süre maruz kalındığında, kanser oluşumuna neden olduğu anlaşılmış ve yakın zamanlara kadar güvenli ve zararsız kabul edilen birçok kimyasalın “kanserojen olduğu” kanıtlanmıştır. İşyerlerinde yoğun olarak, egzoz gazları, kömür koklaştırma fırınlarından çıkan gazlar, arsenik ve bazı bileşenleri, kurşun, cam yünü, asbest kuartz vb. maddelerin tozları, kömür katranı vb. gibi kanserojen maddelere maruz kalan kişilerin kansere yakalanma risklerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Yandaki tabloda kanser riski bulunan belli başlı iş kolları bulunmaktadır:

İşyerinde kansere yol açan maddelerin kullanımı 

İşveren, teknik olarak mümkün olduğu hallerde, çalışanların sağlığı ve güvenliği açısından kullanım koşullarında tehlikesiz veya daha az tehlikeli madde, karışım veya süreç kullanarak işyerindeki kanserojen maddelerin kullanımını azaltacaktır. Kanserojen maddelere maruziyet toz ya da buharın teneffüs edilmesi, kirli kıyafet, tezgâhlardan sıçrayan maddeler, zeminler ve aparatlar yoluyla deriye bu maddelerin emilimi ve kirli ellerden veya besinden ağza alınması veya sigara yoluyla gerçekleşmektedir.
İŞ KOLU KANSER TÜRÜ ETKEN
Tarım, orman, balıkçılık Deri, akciğer, dudak Ultraviyole, arsenikli pestisid
Mdencilik Deri, akciğer, lösemi Arsenik, radon, asbest
Petrol endüstrisi Deri, skrotum Polinükleer aromatik hidrokarbon
Metal endüstrisi Solunum yolları, akciğer Arsenik, krom ve nikel bileşikleri
Ulaştırma, gemi yapımı Akciğer, mezotelyoma Asbest
Kimya sanayii Akciğer, karaciğer, sinus, mesane BCME, krom, nikel, vinil klorür, benzidin, boya maddeleri
Kok üretimi Akciğer, mesane Benzpiren, naftilamin
Lastik sanayii Mesane, lösemi Aromatik aminler, benzen
İnşaat işleri Akciğer, mezotelyomaDivision 2 Asbest (yalıtım işlemleri)
Deri sanayii, ayakabıcılık Lösemi, burun boşluğu Benzen, deri tozu
Sağlık çalışanları Lösemi, akciğer Radyasyon, antikanser ilaçlar
Asfalt yol yapımı Akciğer Benzpiren
Pestisit üretimi Akciğer Arsenik
Asbestli malzeme üretimi Akciğer, mezotelyoma Asbest

PAYLAŞ

Admin:

Teknik destek almak isteyenler kişisel hesaplarımdan bana ulaşabilir

0 yorum: