Yangına müdahaleyi kolaylaştırmak bakımından, itfaiye araçlarının yapıya kolayca yanaşmasını sağlamak üzere, yapıların ana girişine ve civarına park yasağı konulması ve bu hususun trafik levha ve işaretleri ile gösterilmesi şarttır. Herhangi bir yerde kontrol dışı ateş yandığının veya duman çıktığının görülmesi hâlinde, itfaiyeye haber verilir.
Kamuya açık telefon ve ücretli telefon kabinlerinin içine, karayolları ve otobanların şehir dışındaki uygun yerlerine, kamu binalarının, sitelerin ve diğer kurum ve kuruluşlara ait binaların güvenlik ve kontrol sistemlerinin bulunduğu yerlere, kırmızı zemin üzerine fosforlu sarı veya beyaz renkte “YANGIN 110” yazılması mecburidir.
Binada yangın çıkması hâlinde olaya müdahale eden acil durum ekipleri mahalli itfaiye teşkilatı amirinin olay yerine gelmesinden itibaren onun emrine girerler ve ona her konuda yardım etmek mecburiyetindedirler.
Gerek bina acil durum ekiplerinin ve gerekse yangına müdahale eden itfaiye ekiplerinin görev yaptıkları sırada, yetkili itfaiye amirince can ve mal güvenliğini korumak üzere verilecek olan karar ve talimatlar, diğer kamu görevlilerince ve yangın güvenliği sorumlularınca aynen yerine getirilir.
Kamu görevlileri, bina kullanıcıları, bina görevlileri, gönüllü ekipler ve olay yerinde bulunan herkes, itfaiye ekiplerinin görevlerini yerine getirmesine yardımcı olur ve çalışmaları güçleştirici davranışlardan kaçınır. Koru, park, bahçe ve piknik yerlerinde ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile işleticilere ve vatandaşlara ocak yeri olarak ayrılmış yerler dışında ateş yakmak, ateşle ilgili işler yapmak ve anız yakmak yasaktır.
Kâğıt, plastik ve naylon gibi kolay yanan maddeler ile kıvılcımlı küllerin ve sigara izmaritlerinin kapalı mekânlara, kapı önlerine, ormanlık alanlara, otoban, cadde ve sokaklara atılması ve dökülmesi yasaktır.
Araçların, sokak ve caddelerde yangın söndürme cihazlarının kullanılmasını ve itfaiye araçlarının geçişini zorlaştıracak şekilde park edilmesi, itfaiye araçlarına yol verilmemesi, yaya kaldırımını aşacak şekilde tabela ve afiş asılması, sergi açılarak yolun kapatılması ve dar sokaklara araç park edilmesi gibi fiil ve hareketler yasaktır.
Her türlü binada, açık arazide, tesiste, sokakta, caddede, meydan ve alanda bulunan sabit ve seyyar yangın söndürme tesisat ve cihazlarını karıştırmak, bozmak, kırmak sökmek, içine kâğıt ve paçavra gibi yabancı maddeler koymak veya bunları kullanılmayacak hâle getirmek veyahut bozuk bir hâlde tutmak, her ne suretle olursa olsun yangın musluklarının önünü kapatmak, bina önüne ip çekmek, tente asmak ve benzeri hareketler yapmak yasaktır. Yangın söndürücü tesis ve malzeme, amacı dışında kullanılamaz.
Ani yangın veya patlama tehlikesi arzeden ameliyeler; işçiyi tehlikede bırakmayacak şekilde düzenlenmiş tesislerin bulunduğu ayrı binalarda veya ateşe dayanıklı duvarlarla ayrılmış bölümlerde yapılacaktır.
İşçilerin, iş yerinin herhangi bir kısmında, ateş ve dumana karşı korunmuş bir merdiven boşluğuna veya ateş kesici bir duvarın kapısına ulaşabilecekleri uzaklık;
Çok tehlikeli yerlerde 15 metre,
Tehlikeli ve az tehlikeli yerlerde 30 metreyi geçmeyecektir.
100’den (100 dâhil) az işçi çalıştırılan iş yerlerinde, geçit yollarının genişliği, en az 120 santimetre olacak ve 100’den fazla işçi çalıştırılan iş yerlerinde, her 100 kişi için bu genişlik, 60 santimetre artırılacaktır.
500’den (500 dâhil) fazla işçi çalıştırılan iş yerlerinde, en az 2 çıkış yeri bulundurulacaktır.
Merdiven boşlukları ile imdat çıkış yollarının her iki tarafında, kolaylıkla açılan ve kendiliğinden kapanabilen ateş kesici yanmaz kapılar bulunacaktır. Çıkış kapıları, menteşeli olacak ve dışarıya açılacaktır. Bu kapıların kullanılmasında sakınca görüldüğü hâllerde, yatay sürgülü kapılar kullanılacaktır.
Çıkış kapılarının arasındaki uzaklık 5 metreden fazla ve kapı genişlikleri de 120 santimetreden az olmayacaktır. Çıkış kapıları kolayca görülecek şekilde işaretlenecek ve bu kapıların önünde ve civarında çıkış veya bunların görülmesini güçleştirecek hiçbir engel bulundurulmayacaktır.
İş yerlerinde çalışma saatleri içinde hiçbir giriş ve çıkış kapısı kilitli veya bağlı bulundurulmayacaktır. İş yerlerindeki asansör boşlukları yanmaz malzeme ile korunmayan asansör boşluklarında insan ve yük taşıyacak asansör tesis edilmeyecektir.
Yangın tehlikesine karşı etkili ve yeterli söndürme malzemesi ile bu malzemenin kullanılmasını öğrenmiş personel veya ekipler, çalışma süresince iş yerlerinde hazır bulundurulacaktır. İş yerlerinde yangının söndürülebilmesi için yeterli miktar ve basınçta su bulundurulacaktır.
Genel şebekeden basınçlı su sağlanamadığı hâllerde, yeterli suyu verecek depolar veya havuzlar yapılacak ve bunlardan veya akarsulardan suyu çekecek motorlu pompa ve boru tesisatı yapılmış olacak veya seyyar motopomplar bulundurulacaktır. İş yerlerinde suyu çekecek motorlu pompa ve boru tesisatı ile motopomplar her an iyi işler hâlde bulundurulacaktır.
Motopomplar (motorlu pompolar) en az 6 ayda bir defa kontrol edilecek ve kontrol tarihleri motopompun üzerine yazılacaktır. Motopomplarla günde bir defa, beş dakika su ile işletme deneyi yapılacaktır.
İş yerlerindeki yangın muslukları, kolay erişilir uygun yerlerde tesis edilecek ve soğuk havalarda suyun donmasını önlemek için, tesisat gerekli şekilde korunacaktır. Yangın muslukları, sık sık açılıp akıtılarak borularda ve tesislerde tortuların birikmesi önlenecektir.
İş yerlerinin uygun yerlerinde yeterli miktarda yangın hortumu bulundurulacak, yangın hortumları, yangın muslukları ve diğer yangın söndürme tertibatının bağlantıları (rekor ve vanaları) mahalli itfaiye normlarına uygun olacaktır. Lastik olmayan hortumlar, her kullanıştan sonra boşaltılıp kurutularak kontrol edilecektir.
Lastikli hortumlar en geç üç ayda bir kontrol edilecektir. Yırtık, delik ve bağlantıları bozuk hortumlar kullanılmayacaktır. Alüminyum veya magnezyum tozlarının yanması halinde, karpitin depolandığı veya suyun teması ile yanıcı veya zehirli gazlar çıkması muhtemel yerler ile gerilim altındaki elektrik tesislerinin bulunduğu yerlerde çıkan yangınlarda hiçbir suretle su kullanılmayacaktır.
Yağ, akaryakıt, boya veya organik tozlar gibi parlayıcı maddelerin yangınlarında ve alçak gerilim elektrik tesislerindeki yangınlarda su kullanılmayacak, ancak gayet ince su serpintisi veya su sisi ile yangın savunması yapılacaktır. Yangında suyun kullanılmayacağı yerler ile bunların girişlerine ve iş yeri giriş kapısı üzerine gerekli uyarma levhaları konulacaktır.
Su sisi püskürtme tesisi vanaları, daima açık tutulacak ve bu vanalar gerektiğinde ancak sorumlusunun izni ile kapatılabilecektir. Püskürtmenin etkili bir şekilde yayılmasını sağlamak için, her püskürtücü kafa altında en az 60 santimetrelik bir boşluk bırakılacaktır. İş yerlerinde yangın başlangıçlarında kullanılmak üzere, otomatik püskürtücüler bulunan yerler de dâhil, seyyar yangın söndürme cihazları bulundurulacaktır.
Bu cihazlar, iş yerinde çıkabilecek yangınların çeşidine ve yapılan işin özelliği ile iş yerlerindeki maddelerin cinsine etkili nitelikte olacaktır. Yangın söndürme cihazları, görünür ve erişilir yerlere konulacak ve önlerinde engel bulundurulmayacaktır.
Parlayıcı sıvılar, yağlar veya boyalardan doğacak yangınlarda su kullanılmayacak, su yerine, içinde köpük, karbon tetraklörür, karbondioksit ve bikarbonat tozu veya diğer benzeri etkili maddeler bulunan yangın söndürme cihazları kullanılacaktır.
Gerilim altındaki elektrik tesis ve cihazlarında çıkan yangınlarda, karbondioksitli, bikorbonat tozlu veya benzeri etkili diğer tiplerde yangın söndürme cihazları, gerilim değeri ve tesis ile söndürme cihazları arasındaki uzaklıklara ait aşağıdaki hususlar göz önünde bulundurularak kullanılacaktır.
• 15 kv’a kadar gerilimli tesislerde : 1 metre
• 15-35 kv’a kadar gerilimli tesislerde : 2 metre
• 35 kv’tan yukarı gerilimli tesislerde : 3 metre
Magnezyum veya alüminyum toz ve talaşlarının bulunduğu yerlerde çıkabilecek yangınlara karşı, sulu, karbondioksitli ve köpüklü bütün söndürücülerin kullanılması yasaktır. Bu çeşit yangınların, çemberlenmek suretiyle etkili şekilde tecridini sağlamak için, iş yerlerinde yeteri kadar kuru ve ince kum veya mıcır gibi yanmaz maddeler bulundurulacaktır.
Bazı maddelerin yangınlarına karşı; söndürme araçları olarak, su veya kum dolu kovalar ve sodyum bikarbonat tozlu, karbondioksitli, köpüklü, asitli veya benzeri tiplerde seyyar yangın söndürme cihazları bulundurulacaktır.
Seyyar yangın söndürme cihazları, en az 6 ayda bir defa kontrol edilecek ve kontrol tarihleri, cihazların üzerine yazılacaktır. Köpüklü tip (Sodyum bikarbonat - asitli) yangın söndürme cihazları, en az senede bir defa tamamen boşaltılıp yeniden doldurulacaktır.
Karbondioksitli, bikorbanot tozlu, karbon tetraklörürlü ve benzeri kimyasal maddeli yangın söndürme cihazları, kullanılıştan sonra derhal yeniden doldurulacaktır. Yangına karşı savunma ile görevli personel, iş yerinin yangın durumuna ve kullanacakları yangın söndürme cihazlarının özelliklerine ve bu cihazların içindeki kimyasal maddelerin doğuracakları tehlikelere karşı eğitileceklerdir.
İş yerlerinde yeteri kadar, otomatik çalışan veya el ile hareket ettirilen alarm tertibatı bulundurulacaktır. Otomatik alarm tertibatının düğmeleri, iyi görülebilir ve erişilebilir bir yere ve özellikle imdat çıkış yolları üzerine konulacaktır.
Yangın alarm sesleri, iş yerinde bulunabilecek diğer bütün sesli cihaz veya tertibattan ayrı bir perdede ve iş yerinin her tarafından kolayca duyulabilecek güçte olacaktır. Yangın ve alarm tesisleri iş yerinin aydınlatma ve kuvvet şebekesinden ayrı bir kaynaktan beslenecektir.
İş yerlerinde 6 ayda bir alarm ve tahliye denemeleri yapılacak, bu denemeler, yetkili ve tecrübeli bir şef, iş yeri bekçileri ve yeteri kadar yardımcılardan kurulu bir ekibin gözetimi altında yapılacak ve iş yeri yangın planına uygun olarak tertiplenecektir.
Özel itfaiye teşkilatı bulunan iş yerlerinde, en az ayda bir defa yangın savunma ve söndürme denemeleri, özellikle beklenmedik anlarda ve gerçek yangın şartlarına en uygun bir şekilde yapılacak ve bu sırada gerekli savunma teçhizat ve tertibatı da kullanılacaktır.
Özel itfaiye teşkilatı bulunmayan iş yerlerinde, bekçiler ile çalışanlar arasından yeteri kadar yardımcılar seçilerek bir yangın söndürme ekibi kurulacak ve bu ekip personeline, yangın halinde yapacakları görevler gösterilecek ve yangına karşı savunma eğitimi yapılacak, ayrıca hangi söndürme cihaz ve aletlerinin, hangi çeşit yangına karşı kullanılacağı da öğretilecektir.
İşverenler, yeni aldıkları işçilere, bir yangın tehlikesi hâlinde kullanılacak cihaz ve aletlerin yerlerini ve imdat çıkış yollarını göstereceklerdir. İş yerlerindeki kömür stokları, eni 3, boyu 6 ve yüksekliği 3 metreyi aşmayan yığınlar halinde olacaktır. Uzun süre bekletilecek kömür yığınlarının üstü güneş ve yağmura kapalı olacak, en geniş kesitleri hakim rüzgara çevrilecektir.
Hava cereyanını çoğaltmak için, yığınların içine delikli borular(filtreler) konulacak ve yığınlara hariçten herhangi bir ısı gelmemesi için, gerekli tedbir alınmış olacaktır. İş yerinde 65°C’den daha sıcak bulunan toz hâlindeki kömürler, soğutulmadan silo ve depolara konulmayacaktır.
Bu silo ve depolar, yanmaz maddeden yapılmış olacak ve ocak, fırın, buhar borusu ve benzeri ısı verici kaynaklardan uzak bulundurulacaktır. Talaş, saman veya benzeri parlayıcı malzemenin 1 tondan fazlası, ayrı kâgir binalarda veya iş yeri dâhilinde tavan, taban, duvar ve kapıları yanmaz maddeden yapılmış yerlerde depolanacaktır.
Buraların pencere ve kapılarına, cam ve güneş ışığını doğrudan doğruya geçirebilen şeffaf malzeme konmayacaktır. 1 tondan daha az miktarda bulundurulması gerektiği hallerde, bu malzeme, madeni kapakları kendiliğinden kapanan, ayaklı sandıklar içinde bulundurulacaktır.
Patlayıcı, parlayıcı veya kolay yanıcı maddelerin bulunduğu veya işlendiği yerlerde, sigara içilmesi, kibrit veya çakmak taşınması ve yakılması ve her türlü alev veya kıvılcım yaratabilecek maddelerin bulundurulması yasaktır. Bu husus, iş yerlerinin gerekli yerlerinde uyarma levhaları ile belirtilecektir.
İş yerlerindeki parlayıcı, patlayıcı, yanıcı ve benzeri atıklar, toplattırılacak, iş yerinde veya iş yerinden uzaklaştırılarak zararsız hâle getirilecek veya yok edilecektir. Parlayıcı, patlayıcı, yanıcı ve benzeri atıklar, açık havada yakılarak yok edilirken gerekli tedbirler alınacak ve yakma işi, bina veya malzemeden en az 15 metre uzakta yapılacak ve kolay parlayıcı atıklar, usulüne uygun ve ayrı olarak yok edilecektir.
İş yerlerindeki kül, cüruf ve kurum yığınları, çukurlara veya binalardan en az 15 metre uzaklıkta bir yere konulacaktır. Bu çukurlar ve yerler tamamen dolmadan, bunlar iş yerinden uzaklaştırılacaktır. İş yerinde kullanılan bütün kazanlar, yangına ve patlamaya karşı dayanıklı ayrı bir bölmede veya binada olacak ve kazan dairesinin üstündeki katta, işçi çalıştırılmayacaktır.
Patlayıcı, parlayıcı veya kolay yanıcı maddelerle çalışılan iş yerlerindeki kazan dairelerinin diğer atölyelere açılan pencere ve kapıları bulunmayacaktır. Kazan dairelerinin tavanı, gerektiğinde kazan üzerine çalışmaya kolaylaştıracak yükseklikte olacaktır.
Kazan daireleri sürekli olarak havalandırılacaktır; tabii havalandırmanın yeterli olmadığı hallerde, uygun aspirasyon tesisatı yapılacaktır.
Yüksek ve orta basınçlı kazanlarla yapılan çalışmalarda, aşağıdaki tedbirler alınacaktır:
- Yüksek ve orta basınçlı kazanlarda; akaryakıt, kömür tozu veya gaz yakıldığı hallerde, Cehennemliklerin en yüksek noktasında bir veya daha fazla sayıda patlama kapakları bulunacaktır. Yerden 2 metre yüksekliğe kadar olan patlama kapaklarının önüne, yeteri sağlamlıkta koruyucu bir siper konacaktır.
- Kazandan ayrı bulunan buhar kızdırıcılarının buhar çıkış yerleri ile ön ısıtıcıların üzerine en az birer adet emniyet supabı konacaktır.
- Her kazanda, deney basıncını gösteren manometrenin bağlanması için, valflı bir ağız bulunacaktır.
- Arı su kullanılmayan kazanlarda, kazantaşı oluşumunu önlemek için tasfiye edilerek yumuşatılmış su kullanılacaktır.
- Her kazanın besleme suyu borusu üzerinde, stop vanası ile geri tepme klepesi (ek valf) bulunacak ve bu boru, ateşin en sıcak bölgesinden geçmeyecektir.
- Besleme suyunun kazana ön ısıtıcılardan geçirilerek verildiği hâllerde, bunlarda da stop valfı ve geri tepme klepesi bulunacaktır.
- Parelel çalışan kazanların buhar çıkışlarına, stop valfı ile geri tepme klepesi konacaktır.
- 25 metrekare veya daha fazla ısıtma yüzeyi olan buhar kazanları, ayrı sistemde çalışan en az iki tertibatla beslenecek ve bunlardan biri, enjektör tipi veya buhar türbinli pompa olacaktır.
- Isıtma yüzeyi 25 metrekareden az olan kazanlar, tekniğe uygun şekilde beslenecektir.
- Buhar kazanlarının ön ısıtıcılarında; bir emniyet supabı, su giriş ve çıkış sıcaklığını gösteren termometreler, ön ısıtıcılarla kazan arasında, iyi kapanan damperler ve iç kısımda biriken tortu ve çamuru temizlemek için, tapa veya kapaklar bulunacaktır. Sabit kompresörlerin depoları, patlamalara karşı dayanıklı bir bölmede olacak, seyyar kompresörler, çalışan işçilerden en az 10 metre uzaklıkta veya dayanıklı bir bölme içinde bulunacaktır.
- Birbirlerine karıştıklarında, parlama veya patlama tehlikesi bulunan çeşitli toz, duman buhar ve gazlar, aynı emme tesisatı ile dışarı atılmayacak, her biri için ayrı ayrı mevzii tesisleri yapılacak ve bunlar birbirlerinden uzak yerlerden dışarıya atılacaktır.
Siklonlarda parlayıcı ve patlayıcı
atıkların ve tozların toplandığı hâllerde, siklonlar, iş yerinin uzağına konacak ve
bunlarda patlamaya dayanacak sağlamlıkta menfezler bulunacaktır.
Yakıt olarak sıvı veya gaz maddeler kullanılan kazanların yakılmasından
önce, ocağın içinde, beklerin ağzında veya yakınında ve kazanın etrafında
dökülmüş yakıt bulunmayacak ve ocağın içi, hava, gaz veya akaryakıtın patlayıcı
karışımları bulunmayacak şekilde iyice havalandırılmış olacaktır.
Patlayıcı, parlayıcı
ve zararlı gaz kompresörlerinin yapıldığı malzeme, sıkıştırdığı gazın ve içindeki
maddelerin kimyasal etkisine dayanacak nitelikte olacaktır.
Benzin, mazot ve benzeri yakıtla çalışan motorlu arabalar, patlayıcı
maddelerin, tozların ve parlayıcı buharların bulunduğu yerlerin yakınında,
binaların içlerinde, vasıtaların akaryakıt depolarının doldurulduğu kapalı yerlerde
kullanılmayacaktır.
İş yerlerindeki bakım ve onarım hatlarının makaslarıyla,
parlayıcı, patlayıcı, korozif veya tehlikeli maddeler taşıyan sarnıçlı vagonların
bulunduğu hatların makasları kilitlenecek ve parlayıcı sıvılar taşıyan sarnıçlı
vagonların boşaltıldığı hatlar, yalnız bu işte kullanılacaktır.
Korozif, parlayıcı, patlayıcı veya zehirli maddelerin taşındığı boru veya
kanalların onarım işlerine başlanmadan önce, vanalar iyice kapatılıp kilitlenecek
veya uygun sürgü tertibatı ile bağlanacak, boru ve kanallar tamamen boşaltılacak
ve bu arada çıkacak gaz veya buhar, dağılıp kayboluncaya kadar beklenecektir.
Oksijenle kaynak veya kesme işleri yapıldığı hâllerde, borular yıkanacak ve
gerektiğinde kaynar su veya buhar geçirilecektir.
Parlayıcı veya patlayıcı maddeler taşınmış olan kaplara, üzerinde kaynak
veya oksijenle kesme işi yapılmadan önce, bunlar buharla veya diğer bir usul ile
temizlenecek, zararlı veya tehlikeli gazların, kap içinde kalıp kalmadığı kontrol
edilecek ve kaplar, karbondioksit veya azot veya asal gazlar veya benzerleri ile
doldurulacak, oksijenle kesme işleri yapıldığı sürece bu gazlardan biri, yavaş yavaş
verilecektir.
Yanıcı, patlayıcı, parlayıcı ve zehirli tozlarla çalışan işçilerin giydiği iş
elbiselerinde kol kapakları, pantolon paçalarında dubleler ve cep gibi, tozun
birikebileceği kısımlar bulunmayacaktır. Patlama tehlikesine neden olabilecek
yanıcı gazlar, buharlar, sisler veya tutuşabilir tozların isteyerek veya istemeyerek
ortaya çıkması hâlinde, bunların güvenli bir yere uygun şekilde yönlendirilmesi
veya uzaklaştırılması sağlanır, bunun yapılması pratik olarak mümkün değilse
yayılmalarını önleyecek başka uygun önlemler alınır.
Eğer patlayıcı ortam birkaç
çeşit parlayıcı ve/veya yanıcı gazlar, buharlar, sisler veya tozlardan oluşuyorsa,
alınacak koruyucu önlem en yüksek riske uygun olur.
Özellikle, çalışanların ve çalışma ortamının statik elektrik taşıyıcısı veya
üreticisi olabileceği durumlarda, belirtilen tutuşturma tehlikesinin önlenmesinde,
statik elektrik boşalmaları da dikkate alınır.
Patlayıcı ortamı tutuşturabilen statik
elektrik oluşumunu önlemek için çalışanlara uygun malzemeden yapılmış kişisel
koruyucu donanımlar verilir.
Tesis, ekipman, koruyucu sistemler ve bunlarla bağlantılı cihazların patlayıcı
ortamda güvenle kullanılabileceğinin, Patlamadan Korunma Dokümanı’nda
belirtilmesi hâlinde bunlar hizmete sokulabilir. Bu kural Muhtemel Patlayıcı
Ortamda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemlerle İlgili Yönetmeliğe (94/9/AT)
göre ekipman veya koruyucu sistem sayılmayan ancak tesiste yerleştirildikleri
yerlerde kendileri bir tutuşturma tehlikesi oluşturan iş ekipmanları ve bağlantı
elemanları için de geçerlidir.
Bağlantı elemanlarında herhangi bir karışıklığa
meydan vermemek için gerekli önlem alınır.
Gereken durumlarda, patlama şartları oluşmadan önce, çalışanların sesli
ve/veya görsel işaretlerle uyarılması ve ortamdan uzaklaşması sağlanır.
Patlamadan Korunma Dokümanı’nda belirtildiği takdirde; bir tehlike
durumunda çalışanların tehlikeli bölgeden anında ve güvenli bir şekilde
uzaklaşabilmeleri için tahliye sistemi kurulur ve her an işler durumda bulunması
sağlanır.
Patlayıcı ortam oluşabilecek bölümleri bulunan iş yerlerinde; faaliyete
başlanılmadan önce bütün iş yerinin patlama yönünden güvenliğinin sağlandığı
kanıtlanacaktır. Patlamadan korunmayı sağlamak için bütün koşullar yerine
getirilir. Patlama yönünden güvenliğin sağlandığının kanıtlanması, patlamadan
korunma konusunda eğitim almış ve/veya deneyimli ehil kişilerce yapılır.
0 yorum: