18 Mart 2018 Pazar

Asansör Çeşitleri PowerPoint Sunumu İndir

Asansör Çeşitleri (pptx.)
Asansör kelimesi ingilizce karşılığı olarak elevator olarak adlandırılmıştır. Asansör terim olarak dikey olarak ulaşım sağlayabilen bir araç ve ekipman birleşiminden meydana gelen ve genellikle elektrik motorları veya hidrolik pompalar vasıtası ile çekiş ve kaldırma gücü sağlayan makinelerdir. Global olarak asansör makineleri elevator olarak adlandırılmaktadır. İngilizcenin evrensel dil olarak baz alındığı tüm dünyada asansör elevator kelimesi ile kimlik kazanmakta.

İLK ASANSÖR

Asansörle ilgili ilk bilgiler Eski Roma İmparatorluğu zamanını işaret etmektedir. Asansör prensibinin yaratıcısı, birçoğumuzun yakından tanıdığı suyun kaldırma kuvvetini bulmasıyla tanıdığımız Archimedes (Arşimet)'tir. Archimedes’ in kurduğu bu sistem basit bir kaldıraçtan ibaret olsa da yıllar boyunca sürecek olan bir serüvenin başlangıcı sayılmaktadır. Romalı Mimar Vitarüs’ ün M.S. 26 yılında yazmış olduğu eserde Roma’da M.Ö. 200'lü yıllarda yük kaldırmak ve indirmek için kullanılan, asansör olarak nitelendirilebilecek ilkel sistemlerden bahsetmiştir. Bu sistemler manastırların duvarlarının dışından çalışarak, savunma ve koruma amaçlı olarak düşmanların gece baskınlarını önlemek için kullanılmıştır.

Asansörün Elektrikle Buluşması 1880 Yılına Dayanıyor…

Takvimler 1880 yılını gösterdiğinde ise Almanya’daki Mannheim Sergisi’nde asansör sistemleri için milat olabilecek nitelikte bir buluş ortaya çıktı. Bu sergide Alman Fizikçi Werner Van Siemens insan gücüyle başlayan asansör serüvenine bambaşka bir boyut kazandırarak elektrikle çalışan asansörü görücülere sundu. Bu sistem kabının altına monte edilen elektrik motoruyla çalışmaktaydı. 1880 yılında başlayan gelişmenin ardından 1889 yılında ise elektrik motoruyla çalışan asansörler yüksek binalarda kullanılmaya başlandı.



Türkiye’ de ki İlk Asansör

Avrupa’nın çeşitli bölgelerinde oteller ve iş merkezlerinde kullanılmaya başlanan asansörlerin ülkemizdeki ilk kullanıldığı yer ise dünyaca ünlü kişilere yıllardır ev sahipliği yapan ve yine dünyaca ünlü polisiye yazarı Agatha Christie’ nin ‘’Doğru Eksprensinde Cinayet’’ romanını yazdığı Pera Palace Otel dir. Dünyaca ünlü Orient Express 1888 yılında Paris-İstanbul seferlerine başladığında; İstanbul’da Orient Express’in yolcularının alışmış olduğu standartta bir otel İstanbul’da bulunmamaktaydı. Bu amaçla yapılan büyük bir ihtişam ve lükse sahip ‘’Pera Palace Otel’’ aynı zamanda Türkiye’nin ilk elektrikli asansörüne sahip binasıdır. 1892 yılında devreye alınan "Pera Palace Otel"de bulunan bu asansör ve tasarımıyla günümüze kadar gelmiştir.


PAYLAŞ

Admin:

Teknik destek almak isteyenler kişisel hesaplarımdan bana ulaşabilir

0 yorum: