test soruları etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster
test soruları etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster

9 Mart 2018 Cuma

Yapı İşlerinde İsg Test Soruları 2 (29 adet)

Yapı İşlerinde İsg Test Soruları 2 (29 adet)

Yapı İşlerinde İSG 29 Soru
Soruların cevabı koyu şekilde belirtilmiştir.

Soru 1 ) Aşagıdakilerden hangisi operatörün uyması gereken kurallardan değildir?
A) İş güvenliği programını bilmesi
B)iş elbisesi giymesi
C) kullanacağı makinayı tanıması
D) etrafındaki insanları tanıması

Soru 2) Aşağıdakilerden hangisi makinalar için alınması gereken önlemler arasındadır?

A) Makinaların temizliğine dikkat edilmemelidir
B) Hasarlı, arızalı makina kesinlikle çalıştırılmamalıdır
C) Herkesin, ilk yardım ve kurtarma faaliyetleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmasına gerek yoktur
D) Makina üzerindeki cıvata, somunlar gevşek bırakılmalıdır

Soru 3) Aşağıdakilerden hangisi çalışma yerinin emniyetini tehlikeye atar?
A) Gerekli işaretler ve işaretçi (Manevracı) nın belirlenmesi gereklidir.
B) Tehlikeli sahalarda özel tedbirler alınmalıdır.
C) Yolda veya çalışma esnasında refakatçiye ihtiyaç olup olmadığı belirlenmelidir.
D)çalışma yerinin metrekaresi belirlenmelidir

Soru 4) Aşagıdaki sahaların hangisinde özel tedbir alınmasına gerek yoktur?
A) Görüşün iyi olmadığı karanlık yerler
B) Üstten bir malzemenin düşebileceği yerler
C)havanın çok sıcak olduğu yerler
D) Yeraltı gaz borularının olduğu yerler

Soru 7) Hangisi veya hangileri çalışma sırasında alınması gerekli güvenlik önlemleridir?
1:Makina yürürken veya çalışırken makina üzerinde operatörden başka kimse olmamalıdır.
2 :Makine ve çevresinde diğer kişiler olmamalıdır
3: Kova veya kepçe, asansör olarak kullanılmamalıdır
 a) 1ve 2       b)2 ve 3       c) hepsi    d)  1 ve  3

8) İş makinelerinin üzerinde aşağıdakilerden hangisinin bulunması zorunludur?

A)Radyo
B) Görüntü cihazı
C)Yangın söndürme cihazı
D)Hoparlör

9) Yapı işlerinde listede  yer almayan benzer işlerin bu Yönetmelik kapsamına girip girmeyeceğine karar vermeye ve bu listeye eklemeler  yapmaya kim
karar verir ?
a-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
b-Milli Eğitim Bakanı
c-Gençlik ve Spor Bakanı
d-İç İşleri Bakanı

10) ) Güvenlik halatları hangi çalışmalarda kullanılmaz?
a-Kule/yüksek vinç kabinlerinde çalışma
b-Sondaj kulelerinin yüksek bölümlerinde çalışma
c-Kuyu ve kanalizasyonlarda yapılan çalışma
d-Endüstriyel fırınlar, konteynırlar, makinalar, silolar, bunkerler ve boru hatlarında yapılan çalışma

11) Genellikle inşaat sektöründe kullanılan ve genel olarak iş eldiveni , işçi eldiveni veya sarı eldiven olarak da bilinen eldiven hangisidir ?
a-nitril eldiven
b-bez eldiven
c-lateks eldiven
d-kevler eldiven

12) Gürültü maruziyeti en yüksek kaç dB ulaşırsa kulak koruyucusu kullanılır ?
a-87 dB
b-85 dB
c-83 dB
d-81 dB

13) Sağlık personelleri hangi renk bareti kullanırlar ?
a-sarı
b-mavi
c-yeşil
d-beyaz

14) Aşağıdakilerden  hangisi göz ve yüz koruyucularından değildir ?
a-Kapalı gözlük (dalgıç tipi gözlük)
b- X-ışını gözlüğü
c-Yüz siperleri
d- Hava beslemeli solunum cihazları

15) Hangi yükseklikten sonra koruyucu donanım kullanmak zorunludur ?
a-240cm
b-120cm
c-150cm
d-200cm

16) Yüz siperlerinin aşağıdakilerden hangisinde kullanılması uygun değildir?  
a-Ağır parça darbelerine karşı
B-Öğütme işlerinde
c-Sıcak ve korrozif malzemeyle çalışmalarda
d-Taşlama işlerinde

17) Aşağıdakilerden hangisi delinmez tabanlı emniyet ayakkabılarının gerekli olabileceği en uygun işlerdendir?  
a-Bina yıkım işleri
b-Metal çekme fabrikalarında yapılan işler
c-Demiryolu manevra işleri
d-Ergitme ocaklarında yapılan işler

18) Yapı işlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğine göre iş ekipmanları için hangisi doğru değildir.
A)İş ekipmanlarında ,operatörün görüş alanının  kısıtlı olduğu durumlarda , operatöre rehberlik  edecek konuyla ilgili eğitim almış işaretçi görevlendirilir.
B)Kazı ve malzeme taşıma işlerinde kullanılan makine ve araçların bütün manevraları bir gözetici tarafından yönetilir.
C)Bu araçların geri manevraları esnasında  sesli ve ışıklı uyarıların çalışır durumda olması sağlanır.
D)Tüm araçlar , taşıtlar ve iş makinelerinde operatör kabinlerinde sadece operatörün bulunmasına izin verilir. Kamyon vb. araçların sürücü mahalinde yardımcı sürücü bulunmasına müsaade edilmez.

19) İşveren ve Sağlık ve güvenlik koordinatörleri projenin hazırlanması aşamasında; Yapı alanında yürütülen faaliyetleri dikkate alarak, uygulanacak kuralları belirleyen bir ….. hazırlayacak veya hazırlanmasını sağlayacaktır. Cümlesinde noktalı yere aşağıdakilerden hangisinin gelmesi gerekir?

a) Sağlık ve Güvenlik Planı
b) İşyeri Güvenlik Planı
c) İş Güvenliği Kuralları Planı
d) Yüksekte Çalışma Planı

20) Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne  göre hangisi doğru değildir?
a) Meskun mahallerde kazı üzerinden geçişlerin sağlanması İçin ahşap veya metalden yapılmış asgari 80 santimetre eninde ve her İki taraflı korkuluklu geçitler kullanılır,
b) Açıkta yapılan 150 santimetreden daha derin kazı işlerinde ve her derinlikte yapılan temel ve kanal kazılarında yan yüzeylerin altlarının şerit gibi kazılarak yukarıdan çökertilmesi şeklinde çalışma yapılması engellenir.
c) Kazı işlerinde yağış sırasında ancak gerekli güvenlik önlemleri alındıktan sonra çalışılabilir.
d) Havalandırma sisteminin arızalanması durumunda, yer altı çalışmaları durdurulur ve bütün çalışanlar tahliye edilir, uygun havalandırma sağlanıncaya kadar kimsenin içeri girmesine izin verilmez

21) Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğine göre İskeleler için hangisi doğru değildir?
a) İskelelerin taşıyabilecekleri azami ağırlıklar, levhalar üzerine yazılarak iskelelerin uygun ve görülebilir. yerlerine asılır. Belirtilen bu ağırlıkları aşan yükler iskelelere yüklenmez.
b) İskelelerin üzerine moloz ve artıklar ile geçişi engelleyecek malzemeler bırakılmaz.
c) İskelelerde geçiş amacıyla en az 80 santimetre genişliğinde geçitler kullanılır.
d) On yapımlı bileşenlerden oluşan cephe iskelelerinde taşıyıcı sisteme ait dairesel kesitli düşey ve yatay elemanların anma dış çapının en az 48,3 milimetre olması, anma et kalınlıklarının ise malzeme cinsine ve en küçük akma dayanımına uygun olması sağlanır.

22) Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğine göre Sağlık ve güvenlik koordinatörlerinin proje hazırlık aşamasındaki görevleri için hangisi doğru değildir?
a) Sağlık ve güvenlik koordinatörleri Sağlık ve güvenlik planını hazırlar veya hazırlanmasını sağlar.
b) Proje suresince, birbirini takip eden veya daha sonra yapılacak işler sırasında dikkate alınmak üzere sağlık ve güvenlik bilgilerini içeren sağlık ve güvenlik dosyası hazırlar.
c) Aynı dosyanın proje tamamlandıktan sonra temizlik, bakım, tadilat, yenileme, yıkım işleri gibi her turlu yapı işinin güvenli bir şekilde yerine getirilmesi için ihtiyaç duyulan bilgileri de içermesi sağlanır.
d) Sağlık güvenlik koordinatörleri yapı alanındaki her turlu sağlık ve güvenliğin alınmasında sorumlulardan birisidir.

23) Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğine göre İşverenlerin yükümlülükleri için hangisi doğru değildir?a) İşveren tesis ve ekipmanın kullanılmaya başlamadan önce ve periyodik olarak teknik bakım ve kontrollerinin yapılmasını sağlar.
b) İşveren Atık ve artıkların depolanmasını, atılmasını veya uzaklaştırılmasını sağlar.
c) İşveren yapı alanındaki veya yakınındaki endüstriyel faaliyetler ile etkileşimin dikkate alınmasını sağlar.
d) İşveren, bu Yönetmelikte belirtilen yükümlülükleri bizzat yerine getirmelidir. Bu anlamda kimseye sorumluluk veremez.

24) Yapı işlerinde işveren Bakanlığın ilgili çalışma iş kurumu İl müdürlüğüne hangi şartla bildirim yapar?
a) İşin büyüklüğü 500 yevmiyeden fazla çalışma gerektirirse
b) Yapı işi 30 iş gününden fazla sürecek ve devamlı olarak 10′dan fazla işçi çalışacaksa
c) Yapı işi 10 iş gününden fazla sürecek ve devamlı olarak 20′den fazla işçi çalışacaksa
d) İşin büyüklüğü 250 yevmiyeden fazla çalışma gerektirirse

25) İnşaat işlerinde Yüksekte yapılan çalışmalarda aşağıdaki düşmeyi önleme sistemlerinden hangisi toplu koruma araçlarından değildir?
a) Korkuluklar
b) Platformlar
c) Güvenlik ağları
d) Vücut tipi emniyet kemerleri

26) 140 Kg güvenli yük taşıma kapasitesine sahip merdiven aşağıdakilerden hangisidir?

a-Ağır Hizmet                     b-Ekstra Ağır hizmet
c-Hafif Hizmet                    d-Orta Hizmet

27) Seyyar merdivenin tepesi dayandığı yerden en az kaç metre yukarıda olmalıdır?

a-0,5 m          b-1 m             c-1,5 m               d-2 m

28) Aşağıdaki seyyar merdiven kullanma kurallarından hangisi yanlıştır?
a-Merdivenin en üs basamağında çalışılmaz
b-Merdivenin üst noktası sağlam bir yere dayanmalıdır
c-Ahşap merdivenler korumak için boyanmalıdır
d-Merdivenler yatay pozisyonda kullanılmaz

29) Şantiyede risk analizi yapılmasının nedeni hangisidir?
a-Sistemli çalışıldığını göstermek
b-Muhtemel güçlükler ve karmaşık durumları çözmek
c-Şantiye bölüm çalışanlarının sayısını tespit etmek
d-Sigortasız çalışanı tespit etmek

8 Mart 2018 Perşembe

Yapı İşlerinde İsg Test Soruları (53 Soru)

Yapı İşlerinde İsg Test Soruları (53 Soru)

Yapı İşlerinde İSG 53 Soru (doc.)

1) İşveren tarafından görevlendirilen ve işveren adına projenin hazırlanmasından, uygulanmasından ve uygulamanın kontrolünden sorumlu gerçek veya tüzel kişiye ne ad verilir?

a) Proje Koordinatörü
b) Proje Müdürü
c) Proje Sorumlusu
d) Şantiye Şefi

Cevap= C

2) Projenin uygulanması aşamasında işveren veya proje sorumlusu tarafından sorumluluk verilen ve sağlık ve güvenlikle ilgili görevleri yapan gerçek veya tüzel kişi aşağıdakilerden hangisidir?
a) Uygulama Koordinatörü
b) Hazırlık Koordinatörü
c) İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı
d) İnşaat Mühendisi

Cevap= A

3) İşveren veya Proje Sorumlusunun, yapı alanında yürütülen faaliyetleri dikkate alarak, uygulanacak kuralları belirleyen bir plan hazırlaması veya hazırlatması gerekmektedir. Bu belge aşağıdakilerden hangisidir?
A) Acil Durum Planı
B) Sağlık ve Güvenlik Planı
C) İç Yönetmelik
D) Talimat

Cevap=b

4) İşveren veya proje sorumlusu, yapı işine başlamadan önce hazırlayacağı dokümanın adı nedir?
A) Sağlık ve Güvenlik Dokümanı
B) Sağlık ve Güvenlik Planı
C) Patlamadan Korunma Dokümanı
D) Eğitim Planı

Cevap= b

 5) İnşaat işlerinde hangi durumda koordinatör atanmayabilir?
A) Yapı alanında iş sağlığı ve güvenliği risklerini içeren çalışmalar yapılmıyorsa koordinatör atanmayabilir
B) Çalışanların iş verimine göre koordinatör atanmayabilir.
C) Altyapıya yönelik tüm planlama çalışmaları tamamlanmışsa koordinatör atanmayabilir
D) Proje sorumlusu iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili gerekli tüm tedbirleri almışsa   
Cevap= a

6) Aşağıdakilerden hangisi inşaat işlerinde güvenlik disiplini kapsamında, dört basamaklı sisteme göre yapılacak 3.ihlalin karşılığıdır?
A) Yazılı uyarı, ücretsiz bir gün uzaklaştırma
B) Sözlü uyarı, dosyasına not etme
C) Yazılı uyarı, dosyasına yada personel işlerine bir kopya
D) Yazılı uyarı ve bir hafta uzaklaştırma yada yetki varsa işten çıkarma
Cevap= a

7) Yapı işletmelerinden hangisi Sağlık ve Güvenlik Planını hazırlamaz?
A) İşveren            B) Proje sorumlusu
C) Koordinatör    D) Uygulama koordinatörü
Cevap=d

8) İzin verilen kişilerin dışında başkasının yapı alanına girmesini önlemek üzere gerekli düzenlemeleri yapmak aşağıdakilerden hangisinin asıl görevidir?
A) Proje Sorumlusu
B) Hazırlık Koordinatörü
C) İnşaattan Sorumlu Ustabaşı
D) Sağlık ve Güvenlik Koordinatörü
Cevap= d

9) Yapı işyerinde güvenli bir şekilde çalışılmasını sağlamak üzere gerekli kontrol yapılmasını koordine etmekle görevli kişiler kimdir?
A) Formen – Uygulama Koordinatörü
B) Ustabaşı – Saha Mühendisi
C) Uygulama Koordinatörü – Hazırlık Koordinatörü
D) Saha Mühendisi – Uygulama Koordinatörü
Cevap= c

10) Yapı İşlerinde aşağıdaki uygulamalardan hangisi doğru değildir?

A) Yapı işlerinde çalışmalar sürekli değişim gösterir. Bu nedenle alınması gerekli önlemler de sık sık değişim gösterir.
B) Yapı işleri geçici işlerdir; çalışmalar belirli sürelidir; günlük çalışma süreleri düzensizdir.
C) Yapı işleri tamamen yüksek öğrenimini tamamlamış insanlar tarafından gerçekleştirilir.
D) Yapı işlerinde termal konfor şartları bakımından her türlü olumsuzluğa rastlanır.
Cevap= c

11) Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğine göre Kazı (yan) yüzlerinin kontrolü için hangisi doğru değildir?
A) Kazı yan yüzlerinin kontrolü sonucunda çalışma ortamının güvenli olduğu belirtilmeden çalışmaya başlanılmaz
B) Her vardiyadan önce kontrol yapılır
C) Patlatma yapılıyorsa her patlatmadan önce kontrol yapılır
D ) Şiddetli yağış, don ve kardan sonra kontrol yapılır
CEVAP:C

12) Kazı işlerinde, kaç metre derinlikten sonra işçilerin inip çıkmaları için el merdivenleri bulundurulmalıdır?

A) 1,5 m                    B)2 m
C) 2,5 m                    D) 3 m

CEVAP: A
13) Yapı işlerinde kazıdan çıkan toprak, kazı kenarından en az kaç metre uzağa atılmalıdır?

A)1      B)2      C)3      D)4
Cevap= A

14) Kazı çalışmalarında göçük tehlikesine karşı hangi korunma sistemi kazı içine kurulur?

A) Güvenlik ağı
B) Korkuluk
C) İksa
D) Mesnet
Cevap= C

15) Kazılan toprağı dışarıya taşıyacak araçların kazı yerine kolaylıkla girip çıkmalarını sağlayacak rampa eğimleri …...... dereceden fazla olamaz. Bunun sağlanamadığı hallerde yük asansörleri kullanılacaktır.
Yukarıdaki boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) 20      B) 25      C)30      D)35

Cevap= D

16) Aşağıdakilerden hangisi Kazı yüzlerini tutup, desteklemek ve dolayısıyla toprak kaymasını önlemek amacıyla kullanılan sistemdir?

A) Palplanş
B) Göçük
C) İksa
D) Hendek Kazısı

Cevap= C

17) Aşağıdakilerden hangisi kazı öncesi planlama hususlarından değildir?

A) Yer altı kabloları, gaz boruları, su, kanalizasyon ve diğer dağıtım sistemlerinin yerleri belirlenmeli 
B) Kazının bitişik yapıları etkileyip etkilemeyeceği araştırılır ve gerekli tedbirler alınır
C) Yapı alanının çevresi perde ile çevrilmeli ve yapı bitimine kadar korunmalı
D) Kazı üzerinden geçişlerin sağlanması için min. 70 cm eninde ve korkuluklu geçitler kullanılmalı  

Cevap= D

18) Aşağıdakilerden hangisi destek ve set (iksa) sistemleri kullanılması tasarım kriterleri arasında bulunmaz?

A) Zemin tipi
B) Yangın, patlama
C) Kazı derinliği
D) Hava koşulları

Cevap= b

19) Patlayıcı kullanılarak çalışılan kazı, tünel ve galeri gibi yer altı kazı işlerinde uyulması gereken hususlardan değildir?
A) Patlayıcı maddeler üretici tarafından belirtilen koşullarda saklanır ve depolanır
B) Yapılan işin niteliğine uygun patlayıcı maddeler ve kapsüller kullanılır ve patlayıcı maddeleri yeterlik belgesine sahip çalışanlardan başkasının almasına ve ateşlemesine yerine göre izin verilebilir
C)  Patlatma yapılacak alanın etrafında uygun güvenlik tedbirleri alınmadan patlatma yapılmaz.
D)  Patlayıcı maddelerin ve kapsüllerin depolanması, taşınması ve kullanılması, sadece bu konuda yetkili ve uzman kişiler tarafından yapılır
Cevap= b
20) Kkd kuralları aşağıdakilerden hangisinde yanlış verilmiştir?

A) Kkd temiz tutulmalıdır
B) Hasarlı kkd kullanılmamalıdır
C) Kirden ısıdan kimyasaldan uzak tutulmalıdır
D) Gerekli durumlarda değiştirilmelidir
E) Kişiye özel olmasa da olur

CEVAP= E

21) Aşağıdakilerden hangisi baş koruyucu çeşidi değildir?

a) baret      b) saç filesi      c) başlıklar    
          d) siperler    e) şapkalar

CEVAP=D

22) Aşağıdakilerden hangisi kulak koruyucularında dikkat edilmesi gereken önlemlerden değildir?

a) kulak koruyucusunu nemli bezle silin
b) kullanım dışında kutusunda muhafaza edin
c) kulaklık ve kulak tıkacını aynı anda kullanınız
d) ortamdan çıktığınızda barete takılı olan
e) koruyucuyu dışarı doğru açın
cevap=c

23) İş ayakkabısında ağırlıklı olarak hangi madde kullanılır?

a) çinko     b) bakır     c) kauçuk
d) plastik      e) demir
cevap=c
24) Aşağıdakilerden hangisi hem kazıcı hem yükleyici görevini bir arada görebilen makina’dır?

A) Eksvatör             B) Yükleyici
C) Greyder              D) Beko loder

CEVAP= D

25) Toprak zeminleri kamaya yaran makinalara …………… denir.
Boşluğa ne aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) Skreyper                 B) Dozer
C) Ekskavatör             D) Yükleyici

CEVAP=C










26) Yukarıda resmi verilen iş makinesinin ismi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Vinç            B) Forklift
C) Dozer          D) Yükleyici

CEVAP= B

27) Aşağıdakilerin hangisinde kaldırma makineleri doğru olarak verilmiştir?

A) Greyder- dozer
B) Dozer-vinç
C) Vinç-forklift
D) Forklift- dozer

Cevap=c

28) İş makinalarının kullanma talimatı yanlış olarak verilmiştir?

a) Ancak ehliyetli yetkilendirilmiş kişiler tarafından kullanılmalıdır.
b) İşaretlenerek kendisine ayrılmış yol ve alanlarda kullanılmalıdır.
c) Üzerinde insan taşınabilir
d) Asansör gibi yüksek bir alana insan çıkarmak için kullanılmamalıdır.

Cevap=c

29) Aşağıdakilerin hangisinde sıkıştırma makineleri doğru olarak verilmiştir?

a) Silindir- kompaktör-vibratör
b) Silindir- vibratör- beton mikseri
c) Vibratör-kompaktör-asfalt finişeri
d) Silindir-asfalt finişeri- vibratör

Cevap=a














30) Yukarıdaki iş makinesinin adı aşağıdakilerden hangisidir?

a) Vibratör          b) Kompaktör
c) Forklift             d) Vinç

Cevap=b

 31) Aşağıdakilerin hangisinde iş makineleri kullanma talimatı doğru olarak verilmiştir?

a) Kullanırken trafik kural, işaret ve levhalara dikkat etmemeliler
b) Ani fren yapabilirler
c) Yüklü iken motor stop edilmemelidir.
d) Yükler çalışanların üzerinden geçirilebilir.

Cevap=c

32) İş makineleri hangi sınıf ehliyetle kullanılır?

a) A                     b) B
c) D                     d) G

Cevap=d











33) Yukarıdaki iş makisinin adı aşağıdakilerden hangisidir?

a) Beton pompası
b) Beton mikseri
c) Ekskavatör
d) Asfalt distribütörü
cevap=d

34) Kalıp ve iskele platformlarının boşluğa açık kısımlarına, en az  …..  yüksekliğinde ve ….. lık yatay yüklere dayanacak sağlamlıkta korkuluk yapılır. Yukarıdaki boşluklara hangileri gelmelidir?
a) 30, 100                    b) 60 ,120
c) 90 ,100                    d) 50 ,180
cevap= c

35) Aşağıdakilerden hangileri yanlıştır?
A) Demir ekibinde olanların tetanoz aşıları yapılmış olacaktır.
C) İşçiler; monte edilmiş donatının üzerinde dikkatli yürüyerek, ayaklarının demirlerin arasına girmemesine özen gösterecektir.
C) Demir bağlama işlemi yapıldığında eldiven kullanma zorunluluğu yoktur.
D) İnşaat demirlerinin nakli esnasında kamyon/tır üzerinde işçi taşınmayacaktır.
Cevap= C

36) En az …metrenin üstündeki yükseklikte kayma ve düşme tehlikesi bulunan, korkuluksuz yerlerdeki çalışmalarda, asansör ve dış cephe boşluklarında yapılan çalışmalarda, kolonları tüm gövdeyi saran paraşüt tipi emniyet kemeri kullanılır?
A) 5                          B) 10
C) 2                          D) 3
Cevap= d

37) Aşağıdakilerden hangisi demir kesme de yardımcı el aletleri olarak kullanılmaz?
A) Matkap
B) Saç kesme makası
C) Demir kesme makası
D) Testere

CEVAP=A
38) Aşağıdakilerden hangisi inşaat demiri hazırlanması için gerekli güvenlik talimatlarından değildir?

A) Baret eldiven çelik burun ayakkabı vb güvenlik malzemelerini kullanmalıdır.
B) Herhangi bir olağan dışı durumda işi durdurup amirine haber vermelidir.
C) Yetkilinin ehliyet zorunluluğu yoktur.
D) Makasla demir kesilmesi esasında el ve ayaklara dikkat edilmelidir.

CEVAP= C

39) Aşağıdakilerden hangisi kullanımlarına göre demir çeşitlerine girmez?

A) Pik demir
B) Dökme demir
C) Alaşımlı çelik
D) T demirleri

CEVAP= D

40) Aşağıdakilerden hangisi inşaat işlerinde etkili bir iş sağlığı ve güvenliği yönetiminden beklenmez?A) Çalışanların güvenlik konusunda bilinçlendirilmesi
B) İş güvenliğinin sağlanması
C) Çevre güvenliğinin sağlanması
D) Yalnızca riskli çalışmaların risk düzeyi konusunda bilgilendirmesi

CEVAP= D

41) Aşağıdakilerden hangisi saha demir çalışmalarında yanlış verilmiştir?

A) Demirler sahaya indirilirken kullanılacak yardımcı elemanların yeni ve sağlam olduklarına dikkat edilecek
B) İndirme esnasında malzemeye elle temasta bulunulmayacak kılavuz kullanılacak.
C) Saha çalışması esnasında çelik ayakkabı giyme şartı olmaması
D) Sahada belirtilen yerlere profesyonel kişilerin aracılığıyla malzeme düzgün bir şekilde yerleştirilecek gerekirse demirin istifleneceği alana çamurlanmayı önlemek

CEVAP=C
42) Demir kesme makası kullanılırken aşağıdakilerden hangisine dikkat etmeliyiz?

A) 18mm demir gücünde olmasına
B) El tutacaklarının tahta olmasına
C) Elektrik enerjisi olup olmadığına
D) Her materyalde aynı makas kullanılabilir.

CEVAP=C

43) Aşağıdakilerden hangisi işçiler çalışırken uyulması gereken kurallardan değildir?
A) Bağ tellerinin sıçrama ve salınımlarından korunmak için KKD kullanılmalıdır.
B) Kalıp ve iskele platformlarının boşluğa açık kısımlarına en az 90 cm yüksekliğinde olmalıdır.
C) İşçiler monte edilmiş donatım üzerinde dikkatli yürüyerek, ayakları araya kaçmamalıdır.
D) 100kg’lık dikey yüklere dayanıklı platformlar olmalıdır.

CEVAP=D

44) Yapı alanındaki çalışma yerlerinin, barakaların ve yolların aydınlatılmasında kullanılacak olan suni ışığın rengi nedir?
A) Sinyallerin ve işaretlerin algılanmasını engellememeli
B) Sarımtırak renkte olmalı
C) Güçlü beyaz renkte olmalı
D) Gün ışığına yakın parlak renkte olmalı

CEVAP=A

45) Elektrik panolarının üzerinde bulunan uyarı levhaları hangi renk olmalıdır?
A) Kırmızı               B) Mavi
C) Sarı                      D) Yeşil
CEVAP=C

46) Şantiyeye giren yabancı ve misafir kişilere iş güvenliği yönünden hangisini uygulamak doğru olur?

A) Şantiye sahasına girdiğinde uyarıcı levhalara bakmak yeterlidir denilir.
B) Şantiye iş güvenliği kurallarına uymakta serbest olduğu söylenir
C) Şantiye içerisinde araçla dolaşabileceği söylenir
D) İş güvenliği yönünden bilgilendirilir. KKD verilir.
CEVAP=D
















47) Yukarıdaki levha aşağıdaki uyarı yazılarından hangisine aittir?

A) Baretini tak
B) Kaynakta önlüksüz çalışma
C)Ayağını kaldır
D)Yüksekte emniyet kemersiz çalışma

CEVAP=D

48) Acil toplanma yeri levhası hangi renk olmalıdır?
A) Turuncu               B) Kırmızı
C) Yeşil                      D) Sarı

CEVAP=C

49) Şantiyenin giriş kısmında kullanılan levhalar arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?

A) Otomatik kapı arasında durma
B) Forklift park alanı
C) Asansör boşluğuna yaklaşmayın
D)Yasak bölge girilmez

CEVAP=C















50) Yukarıda levha aşağıdaki uyarı yazılarından hangisine aittir?

A) Yük asansörü insan binmesi yasaktır.
B) Korkuluksuz iskelede çalışma.
C) Yüksek gerilimden uzak durun.
D) Ölüm tehlikesi vardır.
CEVAP= A

51) KKD levhaları hangi renkte kullanılır?

A) Sarı                         B) Mavi
C) Kırmızı                  D) Yeşil

CEVAP: B

52) Çalışma şartları bakımından en riskli sektör hangisidir?

A) Tekstil                 B) Sağlık
C) İnşaat                  D) Eğitim

CEVAP=C

53) Yapı işkollarında kaza nedenleri aşağıdakilerden hangisinde daha fazladır?

A) Elektrik
B) Malzeme düşmesi
C) Düşme
D) Makine

CEVAP= C